Titel: Tattare och lappar.

Meddelare: Födorådstagare Nils Josef Gidlöf  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flärke

De var förr i tiden mycket rädda för tattare och lappar, ty de trodde, att de kunde "spå" olyckor över huset, om de inte fick, som de ville. Sådana gånger brukade dylika främlingar hotas, då de gick. Man skulle t.ex. "Få nog av kött", vilket betydde, att kreatur skulle stryka med för en.Där de satte något värde på detta, brukade de kasta ett eldkol eller en eldbrand efter dem. Lapparna ansågs vara mycket farligare än tattarna, därför var det ett talesätt, att man fick "blås på tattar'n men bära jå (andas på lappen", d.v.s. Att man skulle handskas mycket försiktigt med lapparna, så att man inte retade dem. Tattarna kunde man behandla lite mera hur som helst.